Zahrádkářův červen

V červnům se zahrádkářům doporučuje

  • v péči o trávník:

Přihnojovat specisedmikráskaálním hnojivem, pravidelně zalévat. Pokud vyloženě netrváte po anglickém trávníku, někteří odborníci doporučují zkrášlit trávník drobným lučním kvítím (sedmikrásky, jetel, jitrocel, krkavec toten, kohoutek luční). Výhodou těchto doplňkových rostlin je, že pokud méně zaléváte a je sucho, trávník vydrží stále zelený.

  • v péči o květiny:

Všechny květiny nyní potřebují hodně živin, takže se doporučuje hnojit, letničky dvojnásob. Tulipány a narcisy, kterým zežloutly listy, vyjmeme ze země a očištěné cibulky uložíme do sklepa, aby byly připravené na podzimní výsadbu. Všechny odkvétající rostliny, pokud nepotřebujeme semínka, je lepší po odkvětu ostříhat, rostlinám tak ušetříme spoustu energie a ještě to lépe vypadá.

  • v péči o stromy a keře:jabloň

Z odkvetlého rododendronu opatrně olámeme uschlé květy, podpoříme tak kvetení v příštím roce. Na ovocných stromech provedeme probírku, aby nám zůstaly pouze kvalitní plody. Na konci června stříháme opadavé živé ploty, jen nové výhonky, nikoliv staré dřevo.

  • v péči o užitkovou zahradu:

Pór, okurky a keříčkové fazole vysazené začátkem června jsou velkým potěšením pozdější úrody. V polovině měsíce vyséváme mrkev, čekanku salátovou a červenou řrajčataepu. V průběhu června vylamujeme na keříkových rajčatech postranní výhony. Pokud jsme tak dosud neučinili, vyvážeme papriky, aby se nepolámaly. Brambory je dobré více přihrnout, aby byla co největší úroda. Při sklizni jahod odstraňujeme co nejdříve nahnilé plody. Do konce června sklidíme rebarboru a chřest. Při sklizni chřestu pečlivě kontrolujeme, zda se kdekoliv na chřestu neobjevil malý oranžový brouček chřestovník – pokud ano, včas ho zlikvidujeme, jinak napáchá veliké škody.

  • zvířata:

Brzy začne sezóna slimáků, nakoupíme včas granule k jejich chemické likvidaci. Hledět bychom si měli užitečných zvířat, kteří se slimáky živí: skokanů, ropuch, slepýšů.