Zahrádkářovo září

Sezóna se chýlí ke konci, ale práce zahrádkářům zatím neubývá, právě naopak. Na co se zaměřit právě v září, upozorňuje pár tipů  od odborníků:

  • v péči o trávník:

V září je ideální čas na odstranění plevele a provzdušnění trávníku. Ideální je vertikutátor nebo vertikutační hrábě, v nouzovém případě postačí na vlhké plochy trávníku alespoň vidle,
plevelkterými provzdušníme alespoň problematickou plochu (kde roste mech). V případě vertikutátoru trávník před použitím zastřihneme na tři až pět centimetrů. Kvalitního trávníku docílíme posledním podzimním přihnojením. Důsledně z trávníku odstraňujeme spadané hnijící ovoce a spadané listí.

  • v péči o květiny:

V září vysazujte či vracejte do země odpočinuté cibuloviny (krokusy, hyacinty, tulipány, narcisy) ideálně v košíčkách, které zabrání myším a hryzcům, aby si na vašich kytičkách pochutnaly. Z půdy naopak vyryjte časné odrůdy mečíků, které nechte v suché větrané místnosti vyschnout, než maceškaje uložíte do sklepa. V tomto období se také vysazují dvouletky (macešky, hvozdíky, pomněnky, sedmikrásky). Z růží důkladně odstraňujte odkvetlé květy i s konci výhonů a až u země všechny plané nekvetoucí výhony (vlky).

  • v péči o stromy a keře:

Při sklizni jablek, hrušek a švestek věnujeme velkou pozornost kvalitě žebříků. Od konce září až do zámrazů je velmi vhodné období pro výsadbu ovocnštafleých stromů. Těsně před výsadbou mírně zkrátíme ostrými nůžkami kořeny a stromek namočíme na několik hodin do vody (maximálně na jeden den). Do předem vyhloubené jámy, kterou jsme důkladně prolili vody vložíme opatrně stromek tak, aby štěp zůstal nad zemí. Zasypeme dobrou zeminou (přidáme zahradnický substrát nebo hnůj) a důkladně zalijeme. Koncem měsíce dobře prolijeme všechny jehličnany, aby měly zásobu vody na zimu.

  • v péči o užitkovou zahradu:

Maliníku odstřihneme po sklizni odplozené výhony a ostatní ošetříme fungicidem. V září si vysaďte česnek, ovšem pozor, doporučuje se vysadit ho na stejné místo až po pěti letech, přičemž by neměl česnek přijít dokonce ani na místo po cibuli, póru, bramborách či česnekrajčatech. V průběhu září lze ještě pořád sázet ředkvičky, které ještě do konce října vyrostou. Petrželku a pažitku si přesaďte do nádoby, kterou až do zámrazu můžete nechat přihrnutou venku, později si je vezmete domů, abyste měli čerstvou nať celou zimu.

Zdroj obrázků: pixabay.com